Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na danie z Europy, wygraj walizkę pełną sztućców!

Utworzony przez bernika, 17 czerwca 2010 r. o 18:57
Czenachi ukraińskie Składniki: 60dag mięsa wołowego bez kości, 1 cebula, 1 burak czerwony, 2 kostki rosołowe, 2 marchewki, 2 liscie laurowe, 5 ziarenek ziela ang., 1 łyzka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, szczypta ostrej papryki,słoiczek koncentratu pomidorowego, puszka czerwonej fasoli, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 3 ząbki czosnku, 1/2 pęczka świeżego kopru, 3 ziemniaki, olej Sposób wykonania: Gotujemy rosół, smażymy pokrojone w grubą kostkę mięso wołowe przyprawione solą i pieprzem. Dodajemy cebulę na koniec smażenia. Wrzucamy do rosołu mięso, obranego czerwonego buraka i przyprawy. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie dodajemy startą na tarce marchew i czerwoną fasolę. Chwilę jeszcze gotujemy. Dodajemy koncentrat, mieloną paprykę, pieprz i zaprawiamy mąką, Potrawa ta powinna być dosyć gęsta. Smażymy z ziemniaków frytki i wkładamy do zupy na talerzu -po kilka sztuk. Dodajemy drobno posiekany czosnek i posypujemy koperkiem. Podajemy z pieczywem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Hiszpania-Kurczak w sosie czekoladowym Dużuy kurczak 1/4 szkl oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 laska wanilii 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki 2 puszki pomirorów-po 425 g duża czerwona papryka 1 szkl białego wytrawnego wina 60 g gorzkiej czekolady Kurczaka podzielić,umyć,osuszyć,obtaczć w mące.Smażyć na oliwie,aż się przyrumieni.Wyjąć mięso,do tego tłuszczu dodać pokrojoną cebulę,podsmażyć ,dodać przyprawy,chwilę smażyć.Kurczaka umieścić w garnku dodać rozgniecione pomidory z sosiem,pokrojoną paprykę,dusić 20 min pod przykryciem.Odkryć dusić do miękkości mięsa.Dodać czekoladę,mieszać ,aż się rozpuści,Usunąć wanilię podawać. CHRYPIĄCY KURCZAK Z CYTRYNĄ 4 pojedyńcze fility z kurczaka łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czasnku 1/3 szkl mąki po łyżeczce mielonego kminu rzymskiego,kolendry 3 łyżeczki świeżego tymianku łyżka oliwy Przybranie; 2 cytryny 1/2 szkl oliwy 2 zabki czosnku 90 g czarnych oliwek 4 pomidory łyżka octu z białego wina Wymieszać oczyszczonego kurczaka,sok z cytryny, skórkę z cytryny,czosnek,wstawić do lodówki - 3godz. Mięso osączyć.obtaczać w mące,wymieszać z przyprawami,tymiankiem,smażyć na oliwie ,aż się przyrumieni.Przenieść na blachę ,piec w piekarniku ok 20 min.Cytryny pokroić w plasterki.Rozgnieciony czasnek podsmażyć na oliwie ,dodać plasterki cytryny,oliwki ocet.Mięso podawać z cytrynowym przybraniem. WĘGRY- CHŁODNIK WIŚNIOWY Z PŁATKAMI RÓŻY 60o g wiśni 330 ml soku wiśniwego 150 g cukru 20 g mąki ziemn 250 ml śmietany 50 g cukru pudru płatki róży Wiśnie bez pestek zasypać cukrem,zalać sokiem,gotować 10 min.Wiśnie przetrzeć,ponownie zagotować.Zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody.Zupę schłodzić.Śmietanę ubić z cukrem,ozdobić zupę posypać płatkami róży. NIEMCY-KOTLETY Z JABŁKIEM 4 Kotlety wieprzowe 2 łyżeczki słodkiej papryki 6 łyżek oleju 2 łyżki masła 1 duże kwaśne jabłko 600 g ziemniaków 1/2 pęczka natki 2 pomidory 1 szalotka 4 łyżki chrzanu ze śmietaną szczypta soli,pieprzu sałata Mięso rozbić.Natrzeć mieszanką soli,pieprzu,papryki,oleju,odstawić do lodówki na 1 godz.Ziemniaki ugotować.Natkę posiekać pomidory pokroić,szalotkę posiekać.Jałko pokroić na 4 plastry,podsmażyć na tłuszczu,posypać cukrem pudrem,skarmelizować.Ziemniaki podsmażyć na maśle.Mięso usmażyć,na każdm kotlecie położyć plaster jabłka,chrzan.Podawać z ziemniakami,sałatą,pomidorem z szalotką.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Asure - tradycyjny budyń turecki Składniki: * 1 pomarańcza * 1 szklanka pszenicy tłuczonej lub otrębów z pszenicy * ½ szklanki ryżu * 1 szklanka cukru * ½ szklanki fasoli * ½ szklanki ciecierzycy * 60 g moreli suszonej * 60 g orzechów włoskich * 5 - 6 fig * 30 g migdałów * 50 g rodzynek * 30 g pistacji * 3 l wody * 1 łyżeczka skórki pomarańczowej Sposób przyrządzania: Pszenicę lub otręby, ryż, fasolę i ciecierzycę mocz w oddzielnych naczyniach w zimnej wodzie (wlej 2 szklanki do każdego z naczyń) przez co najmniej 10 godz. Następnie całość gotuj w dużym rondlu na wolnym ogniu w 3 l wody przez ok. 1 godz. Do rondla z roślinami strączkowymi i ryżem dodaj cukier. Drobno pokrój: migdały, morele suszone, figi, rodzynki, pistacje i obraną pomarańczę. Dodaj do rondla wraz 1 płaską łyżeczkę startej skórki pomarańczowej. Całość wymieszaj i rozlej do niewielkich miseczek. Pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem udekoruj bakaliami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Dorada po turecku w świeżych pomidorach Składniki: * 1 kg dorady * 500 g pomidorów * 1 cytryna * ½ szklanki mąki * ½ szklanki oliwy * 2 gałązki tymianku * 2 liście laurowe * ½ pęczka pietruszki * przyprawy: sól Sposób przyrządzania: Doradę oczyść z łusek, usuń wnętrzności, opłucz dokładnie pod zimną wodą i pokrój w dzwonka. Przygotuj marynatę: do soku wyciśniętego z cytryny dodaj 2 gałązki tymianku i sól do smaku. Mocz rybę w marynacie przez 15 min. Potem obtocz kawałki ryby w mące i smaż na rozgrzanej oliwie, aż kawałki dorady się zarumienią. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Uduś pomidory z 2 łyżkami oliwy, liśćmi laurowymi, posiekaną pietruszką i tymiankiem. Dodaj do pomidorów usmażoną rybę i duś pod przykryciem przez ok. 15 min. Przypraw do smaku solą. Proponujemy podawać z grzankami czosnkowymi.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kebab wieprzowo-wołowy Składniki: * 720 g kebabu wieprzowo-wołowego (3 opakowania) * 3- 4 łyżki oliwy Surówka: * ½ kapusty pekińskiej * 3 pomidory * 1 ogórek * 1 cebula * 1 łyżka oliwy Sos do mięsa: * 8 łyżek majonezu * 8 łyżek śmietany * 1 ząbek czosnku * przyprawy: sól, pieprz, oregano Sposób przyrządzania: Kebaby polej lekko oliwą. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° i piecz przez ok. 30 min. lub usmaż mięso na patelni. Przygotuj sos do mięsa: majonez wymieszaj ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Przygotuj sałatkę: obierz cebulę, a resztę warzyw umyj. Kapustę pekińską pokrój w kostkę, pomidory w ćwiartki, ogórka i cebulę w plastry. Skrop oliwą, przypraw do smaku. Proponujemy podawać z frytkami i podpieczonym w piekarniku chlebkiem pita. Całość możesz udekorować gałązką rozmarynu.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NIEMCY-KULKI CIELĘCE Z TRUSKAWKAMI 50 dag ugotowanej cielęciny 10 dag truskawek 3 kromki bułki 2 żółtka 1 białko 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki śmietany 3 łyżki maki 1/5 łyżki posiekanej szalotki łyżeczka tymianku pieprz biały,sol,gałka muszkatołowa,olej Bułkę namoczyć w śmietanie,odcisnąć połączyć z mięsem,żółtkami utartymi z solą,orzechami,szalotką.Przyprawić do smaku gałką,tymiankiem,solą ,pieprzem.Dodać ubite białko.Z masy formować placuszki na każdym położyć truskawkę,sklejać kulki.Obtaczać w mące,smażyć w głębokim tłuszczu.Dobrze smakują z bagietką i sosem frankfurckim. FRANCJA- KOTLETY SCHABOWE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI 6 kotletów schabowych 250 g suszonych śliwek 3/4 l czerwonego wytrawnego wina 15 g mąki sól,pieprz,smalec Śliwki namoczyć w winie na 12 godz,osączyć.Mąkę rozprowadzić w 50 ml wina,resztę wlać do rondla i odparować do 2/3 objętości.Kotlety oprószyć solą,pieprzem,,usmażyć na tłuszczu.Ułożyć w naczyniu do zapiekania,trzymać w ciepłym piekarniku.Na patelnię wlać wino,wymieszać z tłuszczem ze smażenia,dodać rozmieszaną mąkę ,gotować do zgęstnienia.Do sosu dodać śliwki,podgrzać ,polać kotlety.Podawać natychmiast. FRANCJA- SCHAB Z OWOCAMI 1/5 kg schabu z kością 6 plastrów świeżego lub z puszki ananasa 6 jabłek 6 bananów 200 g masła 100 g rumu sól,pieprz 20 g cukru Łyżeczkę cukru wymieszać z solą,pieprzem,natrzeć schab,obrumienić w mocno w nagrzanym piekarniku.Polać 3 łyżkami rumu,piec co jakiś czas polewając sosem .Obrane jabłka pokroić na ćwiartki,oprószyć cukrem,szczyptą soli,udusić do miękkości.Trzymać w cieple.Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła,szczyptę cukru,obrumienić banany,następnie plastry ananasa.Przed podaniem owoce włożyć na patelnię,polać 4 łyżkami rumu zagrzrać ,zapalić.Pieczeń pokroić w plastry,podawać z owocami .polać sosem z pieczenia.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GULASZ HISZPAŃSKI 80 g schabu 2 łyżki oleju 2 cebule 3 pomidory 1 czerwona papryka puszka ananasa 3 ząbki czosnku świeży imbir curry,sól,pieprz -Cebulę zeszklić na patelni,dodać posiekany czosnek.Mięso pokroić na kawałki.obsmażyć na tłuszczu.Paprykę oczyścić ,pomidory obrać pokroić .Warzywa dodać do mięsa dusić ok 45 min.W połowie duszenia dodać pokrojony w kostkę ananas wraz z zalewą.Doprawić solą,pieprzem,curry,imbirem dusić razem ok 5 min.Podawać z pieczywem lub ryżem TURCJA-CHŁODNIK Z ORZECHAMI 1 długi ogórek 800 g jogurtu łyżeczka soli Ząbek czosnku 2 łyżki natki łyżka koperku 2łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki oliwy mięta grillowany chleb pide Obrany ogórek pokroić w drobną kostkę,wymieszać z jogurtem,1/4 l przegotowanej zimnej wody,solą,czosnkiem. Dodać koperek,natkę,rozlać do szklanek.Posypać orzechami,skropić oliwa,przybrać miętą.podawać z chlebem pide.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA SKANDYNAWSKA 3 Gałązki mięty trawa cytrynowa 2 melony 2 zielone jabłka kiść winogron 1 szkl jagód 1 limonka 1/2 szkl białego półwytrawnego wina sok z cytryny cukier Małą ilość widy zagotować z cukrem,miętą,trawą cytrynową,odstawić na kilka godz. Do sosu dodać wino,sok z cytryny i połówki limonki.Melony pokroić w kostkę lub wydrążyć kulki. Z winogron usunąc pestki.dodać pokrojone jabłka i jagody.Zalać sosem,schłodzić.Przed podaniem udekorować miętą. CZECHY-PIEROŻKI Z RUMEM 500 g ugotowanych ziemniaków 120 g mąki 120 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru 220 d powideł śliwkowych 2 łyżki rumu łyżeczka cynamonu 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru pudru,sól Ziemniaki przepuścić przez maszynkę połączyć z 40 masła,żółtkami,solą,zagnieść ciasto.powidła wymieszać z cynamonem.Ciasto rozwałkować wycinać krążki na każdym układać porcję powideł.Formować półksiężyce.Gotować w osolonym wrzątku.Na patelni rozgrzać pozostałe masło,podsmażyć bułkę,polać pierogi.Posypać cukrem pudrem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
FRANCJA;KOTLETY SCHABOWE Z JSBŁKIEM 6 kotletów schabowych 300g jabłek 50 g smalcu 30 g masła 4 łyżki wytrawnego wina sól,pieprz Kotlety lekko rozbić,smażyć na tłuszczu.Przełożyć do naczynia do zapiekania,polać tłuszczem ze smażenia,posypać solą,pieprzem.Zapiekać ok 30 min.W połowie pieczenia posypać tartym jabłkiem,skropić winem. KOTLETY SCHABOWE Z MIRABELKAMI 6 kotletów schabowych 3 dag smalcu 3 dag masła 3 cebule 50 dag mirabelek mogą być mrożone po 1/2 szkl białego wytrawnego wina i rosołu sól.pieprz Cebule zeszklić na maśle.Kotlety rozbić usmażyć na smalcu podlać winem wymieszanym z rosołem,gotować do miękkości.Mirabelki bez pestek polać tłuszczem spod pieczenia mięsa,rozsmażyć.Kotlety podawać na półmisku,ułożone w wieniec dookoła mirabelek i polane sosem.Podawać z ryżem lub ziemniakami puree.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
WĘGRY;KOTLETY SCHABOWE Z TOKAJEM W TLE 1 kg schabu 1 mała kapusta 300 g jabłek 2 łyżki koncentratu pom 3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 5 dag wędzonego boczku 200 ml tokaju20 dag białych winogron sól.cukier,ocet Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić,obtaczać w mące,obsmażyć na smalcu na złoty kolor.Przełożyć do rondla.Do pozostałym tłuszczu przesmażyć pozostałą mąkę wraz z koncentratem.Rozprowadzić winem,polać kotlety,dusić do miękkości.Kapustę poszatkować.Obrane jabłka pokroić na kawałki,dodać do kapusty.Całość polać sosem,w którym dusiło się mięso,doprawić cukrem,solą.Gotować do miękkości.Pod koniec gotowania doprawić octem.Boczek stopić na patelni,dodać masło,pokrojone na pól winogrona bez pestek.Smażyć ok 5 min.ok powstałym sosem polać kotlety ułożone na półmisku,a obok położyć kapustę.Podawać z ziemniakami. WĘGRY PRZYSMAK Z INDYKA 1/5 kg piersi z indyka 3 jajka 10 dag mąki 20 dag mielonych orzechów włoskich olej kilka suszonych śliwek 50 ml rumu główka sałaty pomarańcze mandarynki Mięso oddzielić od kości,pokroić na kotlet,posolić.Jajka rozbić.Kotlety obtaczać kolejno w mące,jajku,orzechach,smażyć na gorącym oleju.Podawać na liściach sałaty.Udekorować cząstkami cytrusów oraz namoczonymi wcześniej w rumie śliwkami.Najlepszym dodatkiem będą młode ziemniaki
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
HISZPANIA-PILĘDWICZKI PO IBERYJSKU 4 kawałki wieprzowej polędwiczki 2 pomarańcze ząbek czosnku 1 szkl białego wina łyżka masła. łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki miodu sól,pieprz Mięso lekko rozbić ,obsmażyć na rozgrzanym maśle.Miód,1/4 szkl wina,pieprz,imbir,starta skórka z pomarańczy rozgnieciony czosnek rozetrzeć, natrzeć mięso.Włożyć do naczynia do zapiekania.Do tłuszcz po smażeniu dodać resztę wina,podgrzać,polać mięso.Zapiekać 20 min 250 stopni.Obracać mięso w czasie pieczenia.Podawać z kaszą gryczaną lub ryżem udekorowane plasterkami pomarańczy. HISZPANIA;KURCZAK Z BANANAMI 1 kurczak 5 bananów 100 ml białego wytrawnego wina 1 1/2 łyżki rumu 2 1/2 łyzki masła szczypta imbiru sol,pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek Kurczaka podzielić na porcje.W żaroodpornym naczyniu rozgrzać oliwę,obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron.Dodać sól,pieprz,polać rumem,zapalić.Dodać wino,imbir,dusić ok 1 godz na małym ogniu.Banany obsmażyć na tłuszczu,pokroić w plasterki.Kurczaka podawać obłożonego bananami.Zamiast bananów możemy dodać morele lub brzoskwinie.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GRECJA-SAŁATKA 250 g białej fasoli po 50 g migdałów,daktyli.orzechów włoskich,rodzynków po łyżce mąki,tłuszczu 200 ml rosołu 50 ml śmietany 50 ml białego wytrawnego wina sól,pieprz,cukier,sok z cytryny natka pietruszki Namoczoną na noc fasolę ,ugotować,odcedzić.Sparzone migdały,orzechy obrać ,posiekać razem z daktylami.Tłuszcz rozgrzać dodać mąkę,zrobić zasmażkę,rozprowadzić rosołem,zagotować.Połączyć z reszt ą składników,dusić kilka minut,przyprawić,posypać natką.podawać z wołowiną lub pieczywem. SKANDYNAWIA-TORT Z ŁOSOSIA 12 plasterków wędzonego łososia pęczek rukoli 1 dymka skórka z cytryny CIASTO- 2 szkl mleka 3 jajka 1 szkl mąki szczypta soli 2 łyżki masła Farsz 200 g serka wiejskiego 1 szkl jogurtu 2 łyżki tartego chrzanu sok z 1 cytryny sól Składniki ciasta zmiksować usmażyć naleśniki 4 sztuk. Farsz-Składniki wymieszać. Naleśniki posmarować połową masy,przykryć łososiem,rukolą,złożyć jak tor.Wierzch przybrać resztą masy,łososiem,posypać rukolą,paskami skórki z cytryny,posiekaną dymką.Podawać od razu. FRANCJA -SCHAB Z SZAŁWIĄ 1 kg schabu bez kości 2 łyżki oliwy garść liści szałwii z dodatkiem świeżego listka mięty 2 ząbki czosnku olej Schab posolić,obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu Wyjąc z naczynia,zlać olej,na dno naczynia wsypać połowę szałwii,dodać czosnek,1 szkl wody położyć mięso.Przykryć resztą szałwii.Gotować ok 3 godz. na małym ogniu.Podawać z makaronem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
FRANCJA; PIECZONA KACZKA 4 udka z kaczki słoik wiśni w zalewie 700 g 1/2 szkl bulionu drobiowego 125 ml porto laska cynamonu 3 goździki ząbek czosnku 2 jabłka 1 szkl uprażonych orzechów włoskich,posiekanych 3 dymki 1 szkl natki pietruszki 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny Wiśnie odsączyć.Sok z wiśni,bulion,wino,cynamon,goździki,czosnek wymieszać w brytfannie,ułożyć metalową kratką na nią położyć udka .Szczelnie owinąć papierem do pieczenia.Piec ok 2 godz.Sos z pieczenia przecedzić. Jabłka pokroić w plasterki ze skórką,następnie w zapałki.Jabłka,wiśnie,orzechy,dymkę,natkę,sok z cytryny,oliwę delikatnie wymieszać.Podawać z upieczonymi udkami. CZECHY-KNEDLE Z BANANAMI 1 kg ugotowanych ziemniaków 1/2 łyżki masła 3 łyżki kaszy mannej 1 jajko 2 żółtka 250 g mąki konfitura z borówek sól.skórka z cytryny Sos 2 banany łyżka masła 250 ml soku pomarańczowego łyżka cukru łyżka kaszy kukurydzianej 5 łyżek śmietany 2łyżki likieru pomarańczowego.sól Ziemniaki przepuścić przez maszynkę,połączyć z masłem,kaszą,solą,jajkiem,żółtkiem,mąką,zagnieść ciasto.Rozwałkować na grubość 1/2 cm wyciąć koła,nakładać po łyżeczce konfitury Formować knedle.Ugotować w osolonym wrzątku. SOS-obrane banany pokroić na 3 części,podsmażyć na oleju,trzymać w cieple.Część soku odlać rozmieszać w nim kaszę ,resztę zagotować z cukrem ,połączyć z kaszą ,zagotować.Dodać śmietanę,likier,wymieszać. Knedle podawać z bananami,sosem. CZECHY-KNEDLE ZMORELAMI 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 łyżki kaszy mannej 1 masło 1 jajko 2 żółtka 250 g mąki 1 1/2 kg świeżych moreli cukier w kostkach bułka tarta sól,cukier,cynamon Ziemniaki przepuścić przez maszynkę,dodać 70 g masła,kaszę,sól,jajko,żółtka,mąkę,zagnieść ciasto Rozwałkować na grubość 1/2 cm wyciąć kwadraty 7 na 7.Na każdym kłaść morelę w miejscu pestki kostka cukru.Uformowane knedle ugotować w osolonej wodzie.Podawać ze zrumienioną bułką na maśle.posypać cukrem z cynamonem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SERBIA-GULASZ WIEPRZOWY 1 kg wieprzowiny 2 marchewki 250 g fasolki szparagowej 2 pomidory 2 bakłażany 1 cukinia 4 ziemniaki 1/4 główki kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku olej,mielona słodka papryka,sól,pieprz Mięso krótko poddusić na oleju,zalać wodą ,gotować do miękkości.Pokrojoną w plasterki marchew poddusić z cebulą,fasolką,cukinią,pomidorami,ziemniakami,bakłażanem-warzywa pokroić w kostkę.Do warzyw dodać ugotowane mięso,zalać wywarem z gotowania,Dodać czosnek,zapiekać w piekarniku ,aż potrawa zgęstnieje. SKANDYNAWIA-ROLADA WIEPRZOWA Z OWOCAMI 1 1/2 kg wieprzowiny 1 cebula łyżka oleju 1 jabłko 100 g borówek 2łyżki masła 125 ml wywaru mięsnego sól.pieprz Cebulę podsmażyć na oleju.Mięso lekko rozbić natrzeć solą,pieprzem.Rozłożyć cebulę,Jabłko pokrojone w kostkę,borówki.Zrolować ,obwiązać nicią.Obsmażyć ze wszystkich stron na maśle.Polać wywarem ,piec ok 1 1/2 godz w piekarniku 200 stopni.Polewać sosem spod pieczenia.Podawać pokrojoną w plastry z ziemniakami. SKANDYNAWIA -PIERŚ KURCZAKA PACHNĄCA CYNAMONEM 4 filety z piersi kurczaka 4 dymki 4 laski cynamonu 4 owoce anyżu 4 goździki 2łyżki kardamonu w proszku 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki miodu sól,oliwa Mięso naciąć nożem,ułożyć każdą na arkuszu papieru do pieczenia.Na każdym kawałku położyć oczyszczoną dymkę,,rozłożyć przyprawy,polać sosem sojowym,miodem,skropić oliwą,oprószyć solą.Zawinąć w papier jak cukierek,końce związać nicią.Zapiekać 20 min w piekarniku 200 stopni
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
FRANCJA-ZUPA Z AWOKADO I BRZOSKWIŃ 5 brzoskwiń 3 pomarańcze 1 cytryna 1 dojrzałe awokado 50 ml likieru pomarańczowego 5 gałązek tymianku 4 gałązki mięty sól,pieprz Brzoskwinie pokroić w kostkę,z pomarańczy wycisnąć sok,zalać brzoskwinie.Dodać sok z 1/2 cytryny,zmiksować.Dodać likier,listki mięty,tymianku.Doprawić solą,pieprzem.Awokado oczyścić,miąższ pokroić w kostkę,skropić sokiem c cytryny.Do miseczek włożyć po kilka kawałków awokado,zalać zupą,ozdobić miętą HISZPANIA-RYBA Z BRZOSKWINIĄ 1 kg filetów rybnych 3 łyżki mąki 2 czerwone 1 żółta papryka 1 cebula puszka brzoskwiń 2 łyżki ketchupu sól.cukier,olej Oczyszczone Filety obtaczać w mące,usmażyć na oleju.Paprykę oczyścić pokroić z cebulą w kostkę.Brzoskwinie osączyć{ sok zachować} pokroić w kostkę.Cebulę zeszklić na oleju,dodać paprykę,dusić do miękkości.Dodać ketchup,Sól,pieprz,cukier,sok z brzoskwiń,wymieszać.dodać brzoskwinie,chwilę dusić.Rybę rozłożyć na talerze przykryć warstwą brzoskwiń i podawać.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
FRANCJA- KALAFIOR W SOSIE CYTRYNOWYM 300 G KALAFIORA 300 G BROKUŁÓW 4 ŻÓŁTKA 1/4 ŁYŻECZKI SOLI 1/2 CYTRYNY 100 G MASŁA KILKA KROPLI TABASCO 50 G WĘDZONEGO ŁOSOSIA 50 G DELIKATNYCH MATIASÓW Zagotować 2 l wody,ugotować kalafior podzielony ,potem brokuły.Żółtka ubić na parze z solą,skórką z cytryny,aż zgęstnieje.Dodać stopniowo masło,przyprawić tabasco.Łososia i matiasy pokroić w cienkie paski.ułożyć na różyczkach kalafiora i brokułach,polać sosem. RAGOUT WIEPRZOWE Z BANANAMI 500 g łopatki wieprzowej 4 cebule 2 łyżki oleju łyżeczka curry 1/2 puszki pomidorów 4 zielone banany sól, Mięso pokroić w kostkę,usmażyć na oleju.Cebulę posiekać,dodać do mięsa.Doprawić curry,solą,dodać pomidory z sokiem,dusić do miękkości.Ewentualnie dodać trochę wody.Dodać pokrojone na kawałki banany dusić 15 min.Doprawić na ostro,podawać z ryżem lub pieczywem i sałatą. SZTUKA MIĘSA PO WIEDEŃSKU 750 g biodrówki wołowej sól 1 cebula liść laurowy 2 goździki 2 pory 1 mały seler 2 marchewki mała kapusta włoska 750 g ziemniaków 250 g jabłek-złota reneta sok z 1/2 cytryny 100 g tartego chrzanu cukier Mięso i cebulę naszpikować liściem laurowym i goździkiem,włożyć do wody ,gotować.Pory pokroić na pół ,związać.Seler i marchew obrać.kapustę przekroić na pół.Po 1 godz gotowania dodać warzywa do mięsa,gotować 1/2 godz.Ziemniaki obrać ,ugotować w rosole.Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce,skropić sokiem z cytryny.Dodać chrzan,cukier,sól.Mięso podawać pokrojone w plastry razem z warzywami i ziemniakami,a do tego chrzan jabłkowy.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SERBIA;CIELĘCINA W CZERWONYM WINIE 900 g cielęciny 3 cebule 2 ząbki czosnku 350 g marchwi 300 ml czerwonego wytrawnego wina 300ml rosołu z kury 400 g pomidorów 25 g mąki skórka z 1 cytryny 4 łyżki oliwy liść laurowy łyżka natki łyżka bazylii, łyżeczka tymianku sól,pieprz Mięso pokroić w kostkę,posypać pieprzem ,mąką,podsmażyć na oleju wyjąć.Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę,czosnek,marchew pokrojoną w plasterki,dodać do mięsa.Wlać wino i rosół,dodać pomidory,skórkę z cytryny,zioła,sól,pieprz,zagotować .Wstawić do piekarnika i piec 2 godz -180 stopni. HISZPANIA WIEPRZOWINA Z BANANAMI 1,2 kg schabu 5 łyżek oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżeczka majeranku 2 łyżki octu winnego 3 banany 5 0 g masła sól,pieprz Mięso pokroić w kostkę,natrzeć solą,pieprzem,majerankiem,papryką.Skropić octem,odstawić do lodówki na 2 godz.Usmażyć na oleju.Banany pokroić w plastry,podsmażyć na maśle.Mięso wyłożyć na półmisek ,przykryć bananami.Podawać z ryżem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ANGIELSKI TORT MARCHEWKOWY Masa 100 g mielonych migdałów 400 g startej marchewki 50 g pokruszonego białego chleba 2 jajka 1 żółtko 150 ml śmietany 60 g masła 2 łyżki brandy łyżka wody różanej 80 g cukru gałka muszkat Ciasto 250 g mąki 125 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli, Ciasto-Mąkę z masłem posiekać ,dodać resztę składników zagnieść szybko ciasto.Owinąć folią odstawić na 1 godz ale nie do lodówki.Rozwałkować wyłożyć dno tortownicy,podnosząc bregi do góry.Piec ok 10 min. Masa- masło stopić ostudzić.Jajka,żółtko ubić zcukrem,dodać masło,dokładnie wymieszać.Dodać marchew,migdały,chleb,szczyptę gałki,wodę różaną,brandy.Wszystko dokładnie połączyć,dadać śmietanę.Masę wylać na podpieczony spód.Piec 45 min 180 stopni.Podawać na ciepło lub zimno z bią śmietaną. ROSJA-DESER ZIEMNIACZANY 500 g ugotowanych ziemniaków 90 g masła 100 g rodzynek 120 ml śmietany łyżka mąki 90 g miodu łyżka rumu 3 jajka 80 g pestek z pinii cynamon,cukier puder Rodzynki namoczyć ,osączyć.Ziemniaki przypuścić przez maszynkę,połączyć z masłem,śmietaną,rumem,mąką.Dodać cynamon,miód,żółtka,rodzynki,pestki pinii.Na końcu dodać ubite białka.Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy,piec 40 min -180 stopni.Podawać posypane cukrem pudrem. FRANCJA-PIECZEŃ WOŁOWA Z PIWEM I PIERNIKIEM 800 g łopatki wołowej 2 cebule 1 marchew 30 g masła łyżka maki 330 ml jasnego piwa łyżka octu jasnego 20 g brązowego cukru gałązka tymianku liści laurowy kromka piernika pikantna musztarda sól,pieprz Cebulę ,marchew pokroić w plasterki.Mięso pokroić na kawałki,posypać solą,pieprzem,podsmażyć na maśle.Dodać cebulę ,marchew,oprószyć mąką zrumienić.Dodać piwo,zagotować.Wlać ocet,,dodać tymianek,liści laurowy,gotować 30 min.Piernik posmarować musztardą dodać do potrawy,gotować 1 godz.Wyjąć mięso na półmisek,przykryć marchewką i cebulą.polać sosem.Podawać z kluskami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
WŁOCHY-GOLONKA CIELĘCA W SOSIE POMARAŃCZOWYM 600g golonki cielęcej bez kości 6 łyżek oliwy 1 cebula 50 g selera naciowego 6 łyżek białego wina 200 g pomidorów 1 pomarańcza 1 mały bouguet garni Mięso pokroić na 4 plastry,oprószyć solą,pieprzem,obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie.Dodać pokrojoną cebulę,zrumienić.Dodać pokrojony seler podgrzewać 1 min.Podlać winem,gotować 1 godz.Dodać pomidory obranie bez ziaren.Pomarańczę obrać ,tworząc spiralę,blanszować 3 min.Z owocu wycisnąć sok dodać do mięsa,dodać bouquet garni.Wstawić do piekarnika i piec 1godz.Mięso i bouguet garni wyjąć,sos zmiksować dodać skórkę z pomarańczy.Polać mięso WĄTROBA CIELĘCA PO WENECKU 600g wątroby cielęcej 150 g orzechów pinii 3 łyżki oleju 600 g g cebuli 12 liści szałwii 3 łyżki octu winnego 150 g rodzynek 200 ml bulionu wołowego sól,pieprz Wątróbkę pokroić w plastry,oprószyć solą ,pieprzem.Cebulę pokroić w plastry.Orzechy podsmażyć na suchej patelni.Cebulę podsmażyć na oleju,zdjąć.Na patelnię włożyć wątróbkę i szałwię,podsmażyć,dodać cebulę,smażyć razem 1 min.Polać octem,poczekać ,aż odparuje.Dodać rodzynki orzechy,bulion,pozostawić na ogniu 5 min.Doprawić solą,pieprzem.Zamiast rodzynek możemy dodać suszone figi. CIELĘCINA PO RZYMSKU 450 g udźca cielęcego 100 g szynki pęczek szałwii 3 łyżki oliwy 120 g mozzarelli pieprz Mięso pokroić na plastry,następnie na prostokąty,szynkę na mniejsze.Na każdym prostokącie cielęciny umieścić prostokąt szynki i liść szałwii.spiąć wykałaczką,smażyć na oleju ok 2 min,nie odwracać.Na każdym kotleciku położyć kawałek mozarelli.Doprawić pieprzem,zapiekać ,aby ser się rozpuścił.podawać od razu.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NIEMCY-ZIEMNIACZANE CREPES 600 g ziemniaków ugotowanych 30 g mąki 100 ml śmietany 6 jajek sól,pieprz,gałka Farsz mus jabłkowy lub bita śmietana z dodatkiem czerwonych borówek cynamon,cukier puder Ziemniaki przepuścić przez maszynkę,wymieszać z mąka,stopniowo dodawać jajka,śmietanę.Doprawić solą,gałką.Odstawić na 30 min.Smażyć na maśle małe naleśniki.Podawać z musem jabłkowym lub bitą śmietaną z dodatkiem borówek.Oprószyć cukrem pudrem z cynamonem WŁOCHY ZIAMNIACZANE GRUSZKI 1 kg ziemniaków 4 żółtka kwiaty muszkatołowca sól.pieprz 50 g trufli pokrojonych w kostkę 10o g tartej bułki 100 g posiekanych migdałów goździki natka Ziemniaki obrać ,ugotowane,odparować w piekarniku.Przepuścić przez maszynkę,dodać mąkę,żółtka,doprawić kwiatem muszkatołowca,solą,białym pieprzem,wyrobić ciasto.Dodać trufle,Z masy formować gruszki,obtaczać w panierce z bułki i migdałów.Ogonek zrobić z goździka,listek z natki.Piec w głębokim tłuszczu na złoty kolor.Jest to dodatek do dań z mięs. NADZIEWANE ZRAZY WIEDEŃSKIE 250 g ziemniaków 2 jajka 150 g gotowanej szynki sól.pieprz,majeranek 1/8 szkl słodkiej śmietany szczypiorek 4 kotlety z biodrówki{duszone} po 100 g marchewki,selera,pora 1/8 l czerwonego wina łyżka mąki 1/4 l bulionu mięsnego łyżka koncentratu pom Ziemniaki i jajka ugotować pokroić w kostkę razem z szynką,wymieszać.Dodać śmietanę,szczypiorek,przyprawy.Nakładać na rozbite kotlety.składać na pól,spiąć wykałaczkami,obsmażyć z obu stron.Dodać warzywa pokrojone w kostkę,zalać winem,dusić w piekarniku 30 min.Wyjąć zrazy sos zagęścić mąką.Podajemy je polane sosem z warzywami. ,
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...