Czenachi ukraińskie
Składniki: 60dag mięsa wołowego bez kości, 1 cebula, 1 burak czerwony, 2 kostki rosołowe, 2 marchewki, 2 liscie laurowe, 5 ziarenek ziela ang., 1 łyzka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, szczypta ostrej papryki,słoiczek koncentratu pomidorowego, puszka czerwonej fasoli, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 3 ząbki czosnku, 1/2 pęczka świeżego kopru, 3 ziemniaki, olej
Sposób wykonania: Gotujemy rosół, smażymy pokrojone w grubą kostkę mięso wołowe przyprawione solą i pieprzem. Dodajemy cebulę na koniec smażenia. Wrzucamy do rosołu mięso, obranego czerwonego buraka i przyprawy. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie dodajemy startą na tarce marchew i czerwoną fasolę. Chwilę jeszcze gotujemy. Dodajemy koncentrat, mieloną paprykę, pieprz i zaprawiamy mąką, Potrawa ta powinna być dosyć gęsta. Smażymy z ziemniaków frytki i wkładamy do zupy na talerzu -po kilka sztuk. Dodajemy drobno posiekany czosnek i posypujemy koperkiem. Podajemy z pieczywem.
|
|
Hiszpania-Kurczak w sosie czekoladowym
Dużuy kurczak
1/4 szkl oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 laska wanilii
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki
2 puszki pomirorów-po 425 g
duża czerwona papryka
1 szkl białego wytrawnego wina
60 g gorzkiej czekolady
Kurczaka podzielić,umyć,osuszyć,obtaczć w mące.Smażyć na oliwie,aż się przyrumieni.Wyjąć mięso,do tego tłuszczu dodać pokrojoną cebulę,podsmażyć ,dodać przyprawy,chwilę smażyć.Kurczaka umieścić w garnku dodać rozgniecione pomidory z sosiem,pokrojoną paprykę,dusić 20 min pod przykryciem.Odkryć dusić do miękkości mięsa.Dodać czekoladę,mieszać ,aż się rozpuści,Usunąć wanilię podawać.
CHRYPIĄCY KURCZAK Z CYTRYNĄ
4 pojedyńcze fility z kurczaka
łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czasnku
1/3 szkl mąki
po łyżeczce mielonego kminu rzymskiego,kolendry
3 łyżeczki świeżego tymianku
łyżka oliwy
Przybranie;
2 cytryny
1/2 szkl oliwy
2 zabki czosnku
90 g czarnych oliwek
4 pomidory
łyżka octu z białego wina
Wymieszać oczyszczonego kurczaka,sok z cytryny, skórkę z cytryny,czosnek,wstawić do lodówki - 3godz.
Mięso osączyć.obtaczać w mące,wymieszać z przyprawami,tymiankiem,smażyć na oliwie ,aż się przyrumieni.Przenieść na blachę ,piec w piekarniku ok 20 min.Cytryny pokroić w plasterki.Rozgnieciony czasnek podsmażyć na oliwie ,dodać plasterki cytryny,oliwki ocet.Mięso podawać z cytrynowym przybraniem.
WĘGRY- CHŁODNIK WIŚNIOWY Z PŁATKAMI RÓŻY
60o g wiśni
330 ml soku wiśniwego
150 g cukru
20 g mąki ziemn
250 ml śmietany
50 g cukru pudru
płatki róży
Wiśnie bez pestek zasypać cukrem,zalać sokiem,gotować 10 min.Wiśnie przetrzeć,ponownie zagotować.Zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody.Zupę schłodzić.Śmietanę ubić z cukrem,ozdobić zupę posypać płatkami róży.
NIEMCY-KOTLETY Z JABŁKIEM
4 Kotlety wieprzowe
2 łyżeczki słodkiej papryki
6 łyżek oleju
2 łyżki masła
1 duże kwaśne jabłko
600 g ziemniaków
1/2 pęczka natki
2 pomidory
1 szalotka
4 łyżki chrzanu ze śmietaną
szczypta soli,pieprzu
sałata
Mięso rozbić.Natrzeć mieszanką soli,pieprzu,papryki,oleju,odstawić do lodówki na 1 godz.Ziemniaki ugotować.Natkę posiekać pomidory pokroić,szalotkę posiekać.Jałko pokroić na 4 plastry,podsmażyć na tłuszczu,posypać cukrem pudrem,skarmelizować.Ziemniaki podsmażyć na maśle.Mięso usmażyć,na każdm kotlecie położyć plaster jabłka,chrzan.Podawać z ziemniakami,sałatą,pomidorem z szalotką.
|
|
Asure - tradycyjny budyń turecki
Składniki:
* 1 pomarańcza
* 1 szklanka pszenicy tłuczonej lub otrębów z pszenicy
* ½ szklanki ryżu
* 1 szklanka cukru
* ½ szklanki fasoli
* ½ szklanki ciecierzycy
* 60 g moreli suszonej
* 60 g orzechów włoskich
* 5 - 6 fig
* 30 g migdałów
* 50 g rodzynek
* 30 g pistacji
* 3 l wody
* 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
Sposób przyrządzania:
Pszenicę lub otręby, ryż, fasolę i ciecierzycę mocz w oddzielnych naczyniach w zimnej wodzie (wlej 2 szklanki do każdego z naczyń) przez co najmniej 10 godz. Następnie całość gotuj w dużym rondlu na wolnym ogniu w 3 l wody przez ok. 1 godz.
Do rondla z roślinami strączkowymi i ryżem dodaj cukier. Drobno pokrój: migdały, morele suszone, figi, rodzynki, pistacje i obraną pomarańczę. Dodaj do rondla wraz 1 płaską łyżeczkę startej skórki pomarańczowej.
Całość wymieszaj i rozlej do niewielkich miseczek. Pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem udekoruj bakaliami.
|
|
Dorada po turecku w świeżych pomidorach
Składniki:
* 1 kg dorady
* 500 g pomidorów
* 1 cytryna
* ½ szklanki mąki
* ½ szklanki oliwy
* 2 gałązki tymianku
* 2 liście laurowe
* ½ pęczka pietruszki
* przyprawy: sól
Sposób przyrządzania:
Doradę oczyść z łusek, usuń wnętrzności, opłucz dokładnie pod zimną wodą i pokrój w dzwonka.
Przygotuj marynatę: do soku wyciśniętego z cytryny dodaj 2 gałązki tymianku i sól do smaku.
Mocz rybę w marynacie przez 15 min. Potem obtocz kawałki ryby w mące i smaż na rozgrzanej oliwie, aż kawałki dorady się zarumienią.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Uduś pomidory z 2 łyżkami oliwy, liśćmi laurowymi, posiekaną pietruszką i tymiankiem. Dodaj do pomidorów usmażoną rybę i duś pod przykryciem przez ok. 15 min. Przypraw do smaku solą.
Proponujemy podawać z grzankami czosnkowymi.
|
|
Kebab wieprzowo-wołowy
Składniki:
* 720 g kebabu wieprzowo-wołowego (3 opakowania)
* 3- 4 łyżki oliwy
Surówka:
* ½ kapusty pekińskiej
* 3 pomidory
* 1 ogórek
* 1 cebula
* 1 łyżka oliwy
Sos do mięsa:
* 8 łyżek majonezu
* 8 łyżek śmietany
* 1 ząbek czosnku
* przyprawy: sól, pieprz, oregano
Sposób przyrządzania:
Kebaby polej lekko oliwą. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° i piecz przez ok. 30 min. lub usmaż mięso na patelni.
Przygotuj sos do mięsa: majonez wymieszaj ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
Przygotuj sałatkę: obierz cebulę, a resztę warzyw umyj. Kapustę pekińską pokrój w kostkę, pomidory w ćwiartki, ogórka i cebulę w plastry. Skrop oliwą, przypraw do smaku.
Proponujemy podawać z frytkami i podpieczonym w piekarniku chlebkiem pita. Całość możesz udekorować gałązką rozmarynu.
|
|
NIEMCY-KULKI CIELĘCE Z TRUSKAWKAMI
50 dag ugotowanej cielęciny
10 dag truskawek
3 kromki bułki
2 żółtka
1 białko
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki śmietany
3 łyżki maki
1/5 łyżki posiekanej szalotki
łyżeczka tymianku
pieprz biały,sol,gałka muszkatołowa,olej
Bułkę namoczyć w śmietanie,odcisnąć połączyć z mięsem,żółtkami utartymi z solą,orzechami,szalotką.Przyprawić do smaku gałką,tymiankiem,solą ,pieprzem.Dodać ubite białko.Z masy formować placuszki na każdym położyć truskawkę,sklejać kulki.Obtaczać w mące,smażyć w głębokim tłuszczu.Dobrze smakują z bagietką i sosem frankfurckim.
FRANCJA- KOTLETY SCHABOWE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
6 kotletów schabowych
250 g suszonych śliwek
3/4 l czerwonego wytrawnego wina
15 g mąki
sól,pieprz,smalec
Śliwki namoczyć w winie na 12 godz,osączyć.Mąkę rozprowadzić w 50 ml wina,resztę wlać do rondla i odparować do 2/3 objętości.Kotlety oprószyć solą,pieprzem,,usmażyć na tłuszczu.Ułożyć w naczyniu do zapiekania,trzymać w ciepłym piekarniku.Na patelnię wlać wino,wymieszać z tłuszczem ze smażenia,dodać rozmieszaną mąkę ,gotować do zgęstnienia.Do sosu dodać śliwki,podgrzać ,polać kotlety.Podawać natychmiast.
FRANCJA- SCHAB Z OWOCAMI
1/5 kg schabu z kością
6 plastrów świeżego lub z puszki ananasa
6 jabłek
6 bananów
200 g masła
100 g rumu
sól,pieprz
20 g cukru
Łyżeczkę cukru wymieszać z solą,pieprzem,natrzeć schab,obrumienić w mocno w nagrzanym piekarniku.Polać 3 łyżkami rumu,piec co jakiś czas polewając sosem .Obrane jabłka pokroić na ćwiartki,oprószyć cukrem,szczyptą soli,udusić do miękkości.Trzymać w cieple.Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła,szczyptę cukru,obrumienić banany,następnie plastry ananasa.Przed podaniem owoce włożyć na patelnię,polać 4 łyżkami rumu zagrzrać ,zapalić.Pieczeń pokroić w plastry,podawać z owocami .polać sosem z pieczenia.
|
|
GULASZ HISZPAŃSKI
80 g schabu
2 łyżki oleju
2 cebule
3 pomidory
1 czerwona papryka
puszka ananasa
3 ząbki czosnku
świeży imbir
curry,sól,pieprz
-Cebulę zeszklić na patelni,dodać posiekany czosnek.Mięso pokroić na kawałki.obsmażyć na tłuszczu.Paprykę oczyścić ,pomidory obrać pokroić .Warzywa dodać do mięsa dusić ok 45 min.W połowie duszenia dodać pokrojony w kostkę ananas wraz z zalewą.Doprawić solą,pieprzem,curry,imbirem dusić razem ok 5 min.Podawać z pieczywem lub ryżem
TURCJA-CHŁODNIK Z ORZECHAMI
1 długi ogórek
800 g jogurtu
łyżeczka soli
Ząbek czosnku
2 łyżki natki
łyżka koperku
2łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oliwy
mięta
grillowany chleb pide
Obrany ogórek pokroić w drobną kostkę,wymieszać z jogurtem,1/4 l przegotowanej zimnej wody,solą,czosnkiem.
Dodać koperek,natkę,rozlać do szklanek.Posypać orzechami,skropić oliwa,przybrać miętą.podawać z chlebem pide.
|
|
SAŁATKA SKANDYNAWSKA
3 Gałązki mięty
trawa cytrynowa
2 melony
2 zielone jabłka
kiść winogron
1 szkl jagód
1 limonka
1/2 szkl białego półwytrawnego wina
sok z cytryny
cukier
Małą ilość widy zagotować z cukrem,miętą,trawą cytrynową,odstawić na kilka godz.
Do sosu dodać wino,sok z cytryny i połówki limonki.Melony pokroić w kostkę lub wydrążyć kulki. Z winogron usunąc pestki.dodać pokrojone jabłka i jagody.Zalać sosem,schłodzić.Przed podaniem udekorować miętą.
CZECHY-PIEROŻKI Z RUMEM
500 g ugotowanych ziemniaków
120 g mąki
120 g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru
220 d powideł śliwkowych
2 łyżki rumu
łyżeczka cynamonu
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru pudru,sól
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę połączyć z 40 masła,żółtkami,solą,zagnieść ciasto.powidła wymieszać z cynamonem.Ciasto rozwałkować wycinać krążki na każdym układać porcję powideł.Formować półksiężyce.Gotować w osolonym wrzątku.Na patelni rozgrzać pozostałe masło,podsmażyć bułkę,polać pierogi.Posypać cukrem pudrem.
|
|
FRANCJA;KOTLETY SCHABOWE Z JSBŁKIEM
6 kotletów schabowych
300g jabłek
50 g smalcu
30 g masła
4 łyżki wytrawnego wina
sól,pieprz
Kotlety lekko rozbić,smażyć na tłuszczu.Przełożyć do naczynia do zapiekania,polać tłuszczem ze smażenia,posypać solą,pieprzem.Zapiekać ok 30 min.W połowie pieczenia posypać tartym jabłkiem,skropić winem.
KOTLETY SCHABOWE Z MIRABELKAMI
6 kotletów schabowych
3 dag smalcu
3 dag masła
3 cebule
50 dag mirabelek mogą być mrożone
po 1/2 szkl białego wytrawnego wina i rosołu
sól.pieprz
Cebule zeszklić na maśle.Kotlety rozbić usmażyć na smalcu podlać winem wymieszanym z rosołem,gotować do miękkości.Mirabelki bez pestek polać tłuszczem spod pieczenia mięsa,rozsmażyć.Kotlety podawać na półmisku,ułożone w wieniec dookoła mirabelek i polane sosem.Podawać z ryżem lub ziemniakami puree.
|
|
WĘGRY;KOTLETY SCHABOWE Z TOKAJEM W TLE
1 kg schabu
1 mała kapusta
300 g jabłek
2 łyżki koncentratu pom
3 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
5 dag wędzonego boczku
200 ml tokaju20 dag białych winogron
sól.cukier,ocet
Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić,obtaczać w mące,obsmażyć na smalcu na złoty kolor.Przełożyć do rondla.Do pozostałym tłuszczu przesmażyć pozostałą mąkę wraz z koncentratem.Rozprowadzić winem,polać kotlety,dusić do miękkości.Kapustę poszatkować.Obrane jabłka pokroić na kawałki,dodać do kapusty.Całość polać sosem,w którym dusiło się mięso,doprawić cukrem,solą.Gotować do miękkości.Pod koniec gotowania doprawić octem.Boczek stopić na patelni,dodać masło,pokrojone na pól winogrona bez pestek.Smażyć ok 5 min.ok powstałym sosem polać kotlety ułożone na półmisku,a obok położyć kapustę.Podawać z ziemniakami.
WĘGRY PRZYSMAK Z INDYKA
1/5 kg piersi z indyka
3 jajka
10 dag mąki
20 dag mielonych orzechów włoskich
olej
kilka suszonych śliwek
50 ml rumu
główka sałaty
pomarańcze mandarynki
Mięso oddzielić od kości,pokroić na kotlet,posolić.Jajka rozbić.Kotlety obtaczać kolejno w mące,jajku,orzechach,smażyć na gorącym oleju.Podawać na liściach sałaty.Udekorować cząstkami cytrusów oraz namoczonymi wcześniej w rumie śliwkami.Najlepszym dodatkiem będą młode ziemniaki
|
|
HISZPANIA-PILĘDWICZKI PO IBERYJSKU
4 kawałki wieprzowej polędwiczki
2 pomarańcze
ząbek czosnku
1 szkl białego wina
łyżka masła.
łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki miodu
sól,pieprz
Mięso lekko rozbić ,obsmażyć na rozgrzanym maśle.Miód,1/4 szkl wina,pieprz,imbir,starta skórka z pomarańczy rozgnieciony czosnek rozetrzeć, natrzeć mięso.Włożyć do naczynia do zapiekania.Do tłuszcz po smażeniu dodać resztę wina,podgrzać,polać mięso.Zapiekać 20 min 250 stopni.Obracać mięso w czasie pieczenia.Podawać z kaszą gryczaną lub ryżem udekorowane plasterkami pomarańczy.
HISZPANIA;KURCZAK Z BANANAMI
1 kurczak
5 bananów
100 ml białego wytrawnego wina
1 1/2 łyżki rumu
2 1/2 łyzki masła
szczypta imbiru
sol,pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
Kurczaka podzielić na porcje.W żaroodpornym naczyniu rozgrzać oliwę,obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron.Dodać sól,pieprz,polać rumem,zapalić.Dodać wino,imbir,dusić ok 1 godz na małym ogniu.Banany obsmażyć na tłuszczu,pokroić w plasterki.Kurczaka podawać obłożonego bananami.Zamiast bananów możemy dodać morele lub brzoskwinie.
|
|
GRECJA-SAŁATKA
250 g białej fasoli
po 50 g migdałów,daktyli.orzechów włoskich,rodzynków
po łyżce mąki,tłuszczu
200 ml rosołu
50 ml śmietany
50 ml białego wytrawnego wina
sól,pieprz,cukier,sok z cytryny
natka pietruszki
Namoczoną na noc fasolę ,ugotować,odcedzić.Sparzone migdały,orzechy obrać ,posiekać razem z daktylami.Tłuszcz rozgrzać dodać mąkę,zrobić zasmażkę,rozprowadzić rosołem,zagotować.Połączyć z reszt ą składników,dusić kilka minut,przyprawić,posypać natką.podawać z wołowiną lub pieczywem.
SKANDYNAWIA-TORT Z ŁOSOSIA
12 plasterków wędzonego łososia
pęczek rukoli
1 dymka
skórka z cytryny
CIASTO-
2 szkl mleka 3 jajka
1 szkl mąki
szczypta soli
2 łyżki masła
Farsz
200 g serka wiejskiego
1 szkl jogurtu
2 łyżki tartego chrzanu
sok z 1 cytryny
sól
Składniki ciasta zmiksować usmażyć naleśniki 4 sztuk.
Farsz-Składniki wymieszać.
Naleśniki posmarować połową masy,przykryć łososiem,rukolą,złożyć jak tor.Wierzch przybrać resztą masy,łososiem,posypać rukolą,paskami skórki z cytryny,posiekaną dymką.Podawać od razu.
FRANCJA -SCHAB Z SZAŁWIĄ
1 kg schabu bez kości
2 łyżki oliwy
garść liści szałwii z dodatkiem świeżego listka mięty
2 ząbki czosnku
olej
Schab posolić,obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu
Wyjąc z naczynia,zlać olej,na dno naczynia wsypać połowę szałwii,dodać czosnek,1 szkl wody położyć mięso.Przykryć resztą szałwii.Gotować ok 3 godz. na małym ogniu.Podawać z makaronem.
|
|
FRANCJA; PIECZONA KACZKA
4 udka z kaczki
słoik wiśni w zalewie 700 g
1/2 szkl bulionu drobiowego
125 ml porto
laska cynamonu
3 goździki
ząbek czosnku
2 jabłka
1 szkl uprażonych orzechów włoskich,posiekanych
3 dymki
1 szkl natki pietruszki
2 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
Wiśnie odsączyć.Sok z wiśni,bulion,wino,cynamon,goździki,czosnek wymieszać w brytfannie,ułożyć metalową kratką na nią położyć udka .Szczelnie owinąć papierem do pieczenia.Piec ok 2 godz.Sos z pieczenia przecedzić.
Jabłka pokroić w plasterki ze skórką,następnie w zapałki.Jabłka,wiśnie,orzechy,dymkę,natkę,sok z cytryny,oliwę delikatnie wymieszać.Podawać z upieczonymi udkami.
CZECHY-KNEDLE Z BANANAMI
1 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 łyżki masła
3 łyżki kaszy mannej
1 jajko
2 żółtka
250 g mąki
konfitura z borówek
sól.skórka z cytryny
Sos
2 banany
łyżka masła
250 ml soku pomarańczowego
łyżka cukru
łyżka kaszy kukurydzianej
5 łyżek śmietany
2łyżki likieru pomarańczowego.sól
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę,połączyć z masłem,kaszą,solą,jajkiem,żółtkiem,mąką,zagnieść ciasto.Rozwałkować na grubość 1/2 cm wyciąć koła,nakładać po łyżeczce konfitury Formować knedle.Ugotować w osolonym wrzątku.
SOS-obrane banany pokroić na 3 części,podsmażyć na oleju,trzymać w cieple.Część soku odlać rozmieszać w nim kaszę ,resztę zagotować z cukrem ,połączyć z kaszą ,zagotować.Dodać śmietanę,likier,wymieszać. Knedle podawać z bananami,sosem.
CZECHY-KNEDLE ZMORELAMI
1 kg ugotowanych ziemniaków
3 łyżki kaszy mannej
1 masło
1 jajko
2 żółtka
250 g mąki
1 1/2 kg świeżych moreli
cukier w kostkach
bułka tarta
sól,cukier,cynamon
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę,dodać 70 g masła,kaszę,sól,jajko,żółtka,mąkę,zagnieść ciasto
Rozwałkować na grubość 1/2 cm wyciąć kwadraty 7 na 7.Na każdym kłaść morelę w miejscu pestki kostka cukru.Uformowane knedle ugotować w osolonej wodzie.Podawać ze zrumienioną bułką na maśle.posypać cukrem z cynamonem
|
|
SERBIA-GULASZ WIEPRZOWY
1 kg wieprzowiny
2 marchewki
250 g fasolki szparagowej
2 pomidory
2 bakłażany
1 cukinia
4 ziemniaki
1/4 główki kapusty
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej,mielona słodka papryka,sól,pieprz
Mięso krótko poddusić na oleju,zalać wodą ,gotować do miękkości.Pokrojoną w plasterki marchew poddusić z cebulą,fasolką,cukinią,pomidorami,ziemniakami,bakłażanem-warzywa pokroić w kostkę.Do warzyw dodać ugotowane mięso,zalać wywarem z gotowania,Dodać czosnek,zapiekać w piekarniku ,aż potrawa zgęstnieje.
SKANDYNAWIA-ROLADA WIEPRZOWA Z OWOCAMI
1 1/2 kg wieprzowiny
1 cebula
łyżka oleju
1 jabłko
100 g borówek
2łyżki masła
125 ml wywaru mięsnego
sól.pieprz
Cebulę podsmażyć na oleju.Mięso lekko rozbić natrzeć solą,pieprzem.Rozłożyć cebulę,Jabłko pokrojone w kostkę,borówki.Zrolować ,obwiązać nicią.Obsmażyć ze wszystkich stron na maśle.Polać wywarem ,piec ok 1 1/2 godz w piekarniku 200 stopni.Polewać sosem spod pieczenia.Podawać pokrojoną w plastry z ziemniakami.
SKANDYNAWIA -PIERŚ KURCZAKA PACHNĄCA CYNAMONEM
4 filety z piersi kurczaka
4 dymki
4 laski cynamonu
4 owoce anyżu
4 goździki
2łyżki kardamonu w proszku
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki miodu
sól,oliwa
Mięso naciąć nożem,ułożyć każdą na arkuszu papieru do pieczenia.Na każdym kawałku położyć oczyszczoną dymkę,,rozłożyć przyprawy,polać sosem sojowym,miodem,skropić oliwą,oprószyć solą.Zawinąć w papier jak cukierek,końce związać nicią.Zapiekać 20 min w piekarniku 200 stopni
|
|
FRANCJA-ZUPA Z AWOKADO I BRZOSKWIŃ
5 brzoskwiń
3 pomarańcze
1 cytryna
1 dojrzałe awokado
50 ml likieru pomarańczowego
5 gałązek tymianku
4 gałązki mięty
sól,pieprz
Brzoskwinie pokroić w kostkę,z pomarańczy wycisnąć sok,zalać brzoskwinie.Dodać sok z 1/2 cytryny,zmiksować.Dodać likier,listki mięty,tymianku.Doprawić solą,pieprzem.Awokado oczyścić,miąższ pokroić w kostkę,skropić sokiem c cytryny.Do miseczek włożyć po kilka kawałków awokado,zalać zupą,ozdobić miętą
HISZPANIA-RYBA Z BRZOSKWINIĄ
1 kg filetów rybnych
3 łyżki mąki
2 czerwone 1 żółta papryka
1 cebula
puszka brzoskwiń
2 łyżki ketchupu
sól.cukier,olej
Oczyszczone Filety obtaczać w mące,usmażyć na oleju.Paprykę oczyścić pokroić z cebulą w kostkę.Brzoskwinie osączyć{ sok zachować} pokroić w kostkę.Cebulę zeszklić na oleju,dodać paprykę,dusić do miękkości.Dodać ketchup,Sól,pieprz,cukier,sok z brzoskwiń,wymieszać.dodać brzoskwinie,chwilę dusić.Rybę rozłożyć na talerze przykryć warstwą brzoskwiń i podawać.
|
|
FRANCJA- KALAFIOR W SOSIE CYTRYNOWYM
300 G KALAFIORA
300 G BROKUŁÓW
4 ŻÓŁTKA
1/4 ŁYŻECZKI SOLI
1/2 CYTRYNY
100 G MASŁA
KILKA KROPLI TABASCO
50 G WĘDZONEGO ŁOSOSIA
50 G DELIKATNYCH MATIASÓW
Zagotować 2 l wody,ugotować kalafior podzielony ,potem brokuły.Żółtka ubić na parze z solą,skórką z cytryny,aż zgęstnieje.Dodać stopniowo masło,przyprawić tabasco.Łososia i matiasy pokroić w cienkie paski.ułożyć na różyczkach kalafiora i brokułach,polać sosem.
RAGOUT WIEPRZOWE Z BANANAMI
500 g łopatki wieprzowej
4 cebule
2 łyżki oleju
łyżeczka curry
1/2 puszki pomidorów
4 zielone banany
sól,
Mięso pokroić w kostkę,usmażyć na oleju.Cebulę posiekać,dodać do mięsa.Doprawić curry,solą,dodać pomidory z sokiem,dusić do miękkości.Ewentualnie dodać trochę wody.Dodać pokrojone na kawałki banany dusić 15 min.Doprawić na ostro,podawać z ryżem lub pieczywem i sałatą.
SZTUKA MIĘSA PO WIEDEŃSKU
750 g biodrówki wołowej
sól 1 cebula
liść laurowy
2 goździki
2 pory
1 mały seler
2 marchewki
mała kapusta włoska
750 g ziemniaków
250 g jabłek-złota reneta
sok z 1/2 cytryny
100 g tartego chrzanu
cukier
Mięso i cebulę naszpikować liściem laurowym i goździkiem,włożyć do wody ,gotować.Pory pokroić na pół ,związać.Seler i marchew obrać.kapustę przekroić na pół.Po 1 godz gotowania dodać warzywa do mięsa,gotować 1/2 godz.Ziemniaki obrać ,ugotować w rosole.Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce,skropić sokiem z cytryny.Dodać chrzan,cukier,sól.Mięso podawać pokrojone w plastry razem z warzywami i ziemniakami,a do tego chrzan jabłkowy.
|
|
SERBIA;CIELĘCINA W CZERWONYM WINIE
900 g cielęciny
3 cebule
2 ząbki czosnku
350 g marchwi
300 ml czerwonego wytrawnego wina
300ml rosołu z kury
400 g pomidorów
25 g mąki
skórka z 1 cytryny
4 łyżki oliwy
liść laurowy
łyżka natki
łyżka bazylii,
łyżeczka tymianku
sól,pieprz
Mięso pokroić w kostkę,posypać pieprzem ,mąką,podsmażyć na oleju wyjąć.Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę,czosnek,marchew pokrojoną w plasterki,dodać do mięsa.Wlać wino i rosół,dodać pomidory,skórkę z cytryny,zioła,sól,pieprz,zagotować .Wstawić do piekarnika i piec 2 godz -180 stopni.
HISZPANIA WIEPRZOWINA Z BANANAMI
1,2 kg schabu
5 łyżek oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
łyżeczka majeranku
2 łyżki octu winnego
3 banany
5 0 g masła
sól,pieprz
Mięso pokroić w kostkę,natrzeć solą,pieprzem,majerankiem,papryką.Skropić octem,odstawić do lodówki na 2 godz.Usmażyć na oleju.Banany pokroić w plastry,podsmażyć na maśle.Mięso wyłożyć na półmisek ,przykryć bananami.Podawać z ryżem
|
|
ANGIELSKI TORT MARCHEWKOWY
Masa
100 g mielonych migdałów
400 g startej marchewki
50 g pokruszonego białego chleba
2 jajka 1 żółtko
150 ml śmietany
60 g masła
2 łyżki brandy
łyżka wody różanej
80 g cukru
gałka muszkat
Ciasto
250 g mąki
125 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru
szczypta soli,
Ciasto-Mąkę z masłem posiekać ,dodać resztę składników zagnieść szybko ciasto.Owinąć folią odstawić na 1 godz ale nie do lodówki.Rozwałkować wyłożyć dno tortownicy,podnosząc bregi do góry.Piec ok 10 min.
Masa- masło stopić ostudzić.Jajka,żółtko ubić zcukrem,dodać masło,dokładnie wymieszać.Dodać marchew,migdały,chleb,szczyptę gałki,wodę różaną,brandy.Wszystko dokładnie połączyć,dadać śmietanę.Masę wylać na podpieczony spód.Piec 45 min 180 stopni.Podawać na ciepło lub zimno z bią śmietaną.
ROSJA-DESER ZIEMNIACZANY
500 g ugotowanych ziemniaków
90 g masła
100 g rodzynek
120 ml śmietany
łyżka mąki
90 g miodu
łyżka rumu
3 jajka
80 g pestek z pinii
cynamon,cukier puder
Rodzynki namoczyć ,osączyć.Ziemniaki przypuścić przez maszynkę,połączyć z masłem,śmietaną,rumem,mąką.Dodać cynamon,miód,żółtka,rodzynki,pestki pinii.Na końcu dodać ubite białka.Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy,piec 40 min -180 stopni.Podawać posypane cukrem pudrem.
FRANCJA-PIECZEŃ WOŁOWA Z PIWEM I PIERNIKIEM
800 g łopatki wołowej
2 cebule
1 marchew
30 g masła
łyżka maki
330 ml jasnego piwa
łyżka octu jasnego
20 g brązowego cukru
gałązka tymianku
liści laurowy
kromka piernika
pikantna musztarda
sól,pieprz
Cebulę ,marchew pokroić w plasterki.Mięso pokroić na kawałki,posypać solą,pieprzem,podsmażyć na maśle.Dodać cebulę ,marchew,oprószyć mąką zrumienić.Dodać piwo,zagotować.Wlać ocet,,dodać tymianek,liści laurowy,gotować 30 min.Piernik posmarować musztardą dodać do potrawy,gotować 1 godz.Wyjąć mięso na półmisek,przykryć marchewką i cebulą.polać sosem.Podawać z kluskami.
|
|
WŁOCHY-GOLONKA CIELĘCA W SOSIE POMARAŃCZOWYM
600g golonki cielęcej bez kości
6 łyżek oliwy
1 cebula
50 g selera naciowego
6 łyżek białego wina
200 g pomidorów
1 pomarańcza
1 mały bouguet garni
Mięso pokroić na 4 plastry,oprószyć solą,pieprzem,obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie.Dodać pokrojoną cebulę,zrumienić.Dodać pokrojony seler podgrzewać 1 min.Podlać winem,gotować 1 godz.Dodać pomidory obranie bez ziaren.Pomarańczę obrać ,tworząc spiralę,blanszować 3 min.Z owocu wycisnąć sok dodać do mięsa,dodać bouquet garni.Wstawić do piekarnika i piec 1godz.Mięso i bouguet garni wyjąć,sos zmiksować dodać skórkę z pomarańczy.Polać mięso
WĄTROBA CIELĘCA PO WENECKU
600g wątroby cielęcej
150 g orzechów pinii
3 łyżki oleju
600 g g cebuli
12 liści szałwii
3 łyżki octu winnego
150 g rodzynek
200 ml bulionu wołowego
sól,pieprz
Wątróbkę pokroić w plastry,oprószyć solą ,pieprzem.Cebulę pokroić w plastry.Orzechy podsmażyć na suchej patelni.Cebulę podsmażyć na oleju,zdjąć.Na patelnię włożyć wątróbkę i szałwię,podsmażyć,dodać cebulę,smażyć razem 1 min.Polać octem,poczekać ,aż odparuje.Dodać rodzynki orzechy,bulion,pozostawić na ogniu 5 min.Doprawić solą,pieprzem.Zamiast rodzynek możemy dodać suszone figi.
CIELĘCINA PO RZYMSKU
450 g udźca cielęcego
100 g szynki
pęczek szałwii
3 łyżki oliwy
120 g mozzarelli
pieprz
Mięso pokroić na plastry,następnie na prostokąty,szynkę na mniejsze.Na każdym prostokącie cielęciny umieścić prostokąt szynki i liść szałwii.spiąć wykałaczką,smażyć na oleju ok 2 min,nie odwracać.Na każdym kotleciku położyć kawałek mozarelli.Doprawić pieprzem,zapiekać ,aby ser się rozpuścił.podawać od razu.
|
|
NIEMCY-ZIEMNIACZANE CREPES
600 g ziemniaków ugotowanych
30 g mąki
100 ml śmietany
6 jajek
sól,pieprz,gałka
Farsz
mus jabłkowy lub bita śmietana z dodatkiem czerwonych borówek
cynamon,cukier puder
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę,wymieszać z mąka,stopniowo dodawać jajka,śmietanę.Doprawić solą,gałką.Odstawić na 30 min.Smażyć na maśle małe naleśniki.Podawać z musem jabłkowym lub bitą śmietaną z dodatkiem borówek.Oprószyć cukrem pudrem z cynamonem
WŁOCHY ZIAMNIACZANE GRUSZKI
1 kg ziemniaków
4 żółtka
kwiaty muszkatołowca
sól.pieprz
50 g trufli pokrojonych w kostkę
10o g tartej bułki
100 g posiekanych migdałów
goździki
natka
Ziemniaki obrać ,ugotowane,odparować w piekarniku.Przepuścić przez maszynkę,dodać mąkę,żółtka,doprawić kwiatem muszkatołowca,solą,białym pieprzem,wyrobić ciasto.Dodać trufle,Z masy formować gruszki,obtaczać w panierce z bułki i migdałów.Ogonek zrobić z goździka,listek z natki.Piec w głębokim tłuszczu na złoty kolor.Jest to dodatek do dań z mięs.
NADZIEWANE ZRAZY WIEDEŃSKIE
250 g ziemniaków
2 jajka
150 g gotowanej szynki
sól.pieprz,majeranek
1/8 szkl słodkiej śmietany
szczypiorek
4 kotlety z biodrówki{duszone}
po 100 g marchewki,selera,pora
1/8 l czerwonego wina łyżka mąki
1/4 l bulionu mięsnego
łyżka koncentratu pom
Ziemniaki i jajka ugotować pokroić w kostkę razem z szynką,wymieszać.Dodać śmietanę,szczypiorek,przyprawy.Nakładać na rozbite kotlety.składać na pól,spiąć wykałaczkami,obsmażyć z obu stron.Dodać warzywa pokrojone w kostkę,zalać winem,dusić w piekarniku 30 min.Wyjąć zrazy sos zagęścić mąką.Podajemy je polane sosem z warzywami.
,
|
Strona 3 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|